Naujienų srautas

Kultūra2013.11.08 00:50

„Scanoramoje“ pristatomi lietuvių sukurti filmai

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje prasidėjo 11-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Per 11 festivalio dienų bus parodyti filmai iš garsiausių kino festivalių, tarp jų ir lietuvių kino kūrėjų premjeros.

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje prasidėjo 11-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Per 11 festivalio dienų bus parodyti filmai iš garsiausių kino festivalių, tarp jų ir lietuvių kino kūrėjų premjeros.

Lietuvių kino premjerų programą „Scanoramoje“ pradės režisieriaus Audriaus Stonio filmo „Kenotafas“ premjera. Režisierius drauge su archeologais leidžiasi į kelionę gilyn į žemę, kad atrastų prieš 70 metų užkastą  paslaptį.

„„Kenotafas“ – vienas iš sudėtingiausių filmų mano kūrybinėje biografijoje. Kuriant „Varpą“, mums pasakė, nelįskite po vandeniu, viskas, kas virš, priklauso dievui, o kas po vandeniu – velniui. Čia galioja tas pats – kasantis į žemės gelmes, atsiveria tamsa. Mes žinojom, kad ten palaidotas vokiečių kareivis, žinojom, kad ten pasodintas ąžuolas žmogaus, kuris palaidojo. Atrodė, kad viskas paprasta ir užtruksime dvi dienas, tačiau ne tik, kad pievos tapo mišku, bet ir žmogaus atmintis pasikeitė“, – apie filmo kūrimą pasakoja A. Stonys.

Programoje ir režisieriaus Vytauto V. Landsbergio filmo „Trispalvis“ apie partizanus premjera.  

„Esu sukūręs tris filmus, bet netyčia atsitiko įvykis, kad paprašė nufilmuoti senyvą moteriškę. Radom ją sėdinčią, sulūžusiu stuburu, o ji šypsosi, pasakoja. Nufilmavome, grąžinau kasetes giminėms, po poros dienų paskambino dukra padėkojo, sako, ačiū jos nebeliko. Tuomet apėmė jausmas, kad pagavau paskutinį atodūsį ir tada spontaniškai pagalvojau apie kitus miško brolius“, – apie mintį sukurti filmą sako V. V. Landsbergis.

„Scanoramoje“ debiutinį ilgametražį filmą „Galutinis tikslas“ pristatys Ričardas Marcinkus, jo premjera sekmadienį. Programoje bus galima išvysti ir bendrą Vokietijos ir Lietuvos filmą „Julija“, pasakojantį apie transeksualę Juliją, kilusią iš Klaipėdos ir gyvenančią Berlyne. Pristatyti filmo atvyks ir režisierė Jackie Baier.

LRT yra žiniasklaidos priemonė, sertifikuota pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą

Naujausi, Skaitomiausi