Naujienų srautas

Verslas2015.09.08 13:45

Sankcijos Rusijai: nusitaikyta į paties V. Putino milijardus?

DELFI.lt 2015.09.08 13:45

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Šveicarijos bankuose turi apie 40 mlrd. JAV dolerių, ir būtent į šiuos pinigus gali būti nutaikytos naujos sankcijos dėl agresijos prieš Ukrainą, skelbia britų dienraštis „The Times“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Šveicarijos bankuose turi apie 40 mlrd. JAV dolerių, ir būtent į šiuos pinigus gali būti nutaikytos naujos sankcijos dėl agresijos prieš Ukrainą, skelbia britų dienraštis „The Times“.

Anot dienraščio, apie sankcijas V. Putino turtui prabilta Ženevos derybų metu – esą JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pranešė, jog Rusijos prezidento sąskaitos Šveicarijoje bus įšaldytos, jei Maskva pasiųs savo karius į Ukrainos teritoriją.

„The Times“ skelbia, kad V. Putino turtai veikiausiai susiję su jo daluyvavimu valdant Rusijos energetikos kompanijas. Tiesa, pažymima, kad užsienyje esantys aktyvai registruoti ne paties V. Putino vardu, taigi atsekti tikrąjį jų šeimininką nėra lengva. Be to, britų dienraštis skelbia, esą Rusijos lyderiui patekus į juoduosius sąrašus, jo turtų medžiokle užsiimtų JAV specialistai, medžioję, pavyzdžiui, slaptus teroristinės organizacijos „Al qaeda“ pinigus.

Kremlius į žinias reaguoja minimaliai. V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas radijo stočiai „Echo Moskvy“ pareiškė, kad „The Times“ skelbiama informacija – „kažkokia „antis“ iš absurdo serijos“.

DELFI primena, jog Jungtinių Valstijų tarnybos jau yra paskelbusios šiek tiek informacijos apie V. Putino dalyvavimą valdant Rusijos energetikos sektorių. Paskelbus pirmąjį Rusijos piliečių „juodąjį sąrašą“, JAV tarnybos įvardijo, kad Rusijos prezidentas „yra investavęs“ į žinomą naftos kompaniją „Gunvor“ ir netgi galimai prieina prie šios įmonės lėšų. Vienas „Gunvor“ įkūrėjų, V. Putino bičiulis Genadijus Timčenka sankcijų pritaikymo išvakarėse perleido savo turėtas kompanijos akcijas.

Kaip DELFI jau skelbė, dar neseniai „Gunvor“ buvo viena pagrindinių žaliavos tiekėjų didžiausiai Lietuvos įmonei, Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai. „Gunvor“ pozicijos pasikeitė po to, kai tuometę „Mažeikių naftą“ 2006 m. pabaigoje įsigijo Lenkijos koncernas „PKN Orlen“. Tačiau santykiai tarp įmonių išliko: šiemet „Gunvor“ tapo jau nebe pardavėja, o pirkėja. Su V. Putinu siejama kompanija įsipareigojo įsigyti Lietuvoje pagaminto dyzelinio kuro už daugiau kaip 1 mlrd. JAV dolerių.

LRT yra žiniasklaidos priemonė, sertifikuota pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą

Naujausi, Skaitomiausi